Het lijkt een inkoppertje: een goed wachtwoord bedenken. Maar toch zien wij in de praktijk dat de sterkte van wachtwoorden nog weleens te wensen overlaat. Nog veel te vaak komen we wachtwoorden van gebruikers tegen die je in twee of drie keer kunt ‘raden’. Als het niet Sparta03 is, dan kom je met Sparta04 een heel eind… Dat is natuurlijk gemakkelijk te onthouden, maar ook voor hackers is een dergelijk wachtwoord eenvoudig te kraken. Geef cybercriminelen geen kans. Kies voor goede wachtwoorden.
Waarom is een sterk en veilig wachtwoord nodig?
Met een wachtwoord bescherm je persoonlijke en belangrijke gegevens op je computer, tablet en smartphone. Maar ook voor bijvoorbeeld je e-mailaccount, sociale media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, en data in de cloud gebruik je een wachtwoord. Waarom? Omdat je wilt voorkomen dat een vreemde toegang krijgt tot gevoelige persoonlijke informatie of je klantgegevens kopieert. Of erger, dat een hacker je BSN steelt en identiteitsfraude pleegt of toegang krijgt tot je bankgegevens. Met Welkom1234 als wachtwoord is dit alles een eitje voor cybercriminelen. Met H2@jk1_Z& als wachtwoord moet een hacker al veel meer moeite doen. Maar het gaat cybercriminelen niet alleen om je e-mails of om klant- of bankgegevens. Ze willen geld aan je verdienen, op welke manier ook. Laat dit niet gebeuren en denk twee keer na over de sterkte van je wachtwoord!
Wat is een sterk en veilig wachtwoord?
We hebben het al een aantal keer genoemd ‘sterk wachtwoord’, maar aan welke ‘eisen’ moet een wachtwoord voldoen om sterk te zijn. De vuistregel is: een wachtwoord wordt sterker naarmate het meer tekens bevat, die in willekeurige volgorde zijn geplaatst. Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens. We raden aan om je wachtwoord minstens tien tekens lang te maken. Verder kan het helpen om regelmatig je wachtwoorden te veranderen. Zo weet je zeker dat ze veilig zijn en blijven.
Verschillende wachtwoorden voor verschillende diensten
Veel mensen gebruiken voor verschillende diensten hetzelfde wachtwoord. Dat is niet verstandig, zelfs niet als het een sterk wachtwoord is. Weet een hacker namelijk voor één dienst het wachtwoord, dan kan hij overal toegang tot krijgen. Wij adviseren dan ook om voor alle diensten een eigen, uniek, sterk wachtwoord te verzinnen. Dat het onmogelijk wordt om al die wachtwoorden te onthouden dat begrijpen we, maar daar zijn ‘oplossingen’ voor.
Moeilijk te onthouden? Verleden tijd!
Een sterk wachtwoord is per definitie moeilijk te onthouden. Een combinatie van willekeurige geplaatste hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens is wel veilig, maar blijft niet bepaald makkelijk hangen.
Je zou het jezelf makkelijker kunnen maken door gebruik te maken van een vaste ‘formule’ die je gebruikt bij alle diensten. Zo’n formule kan bijvoorbeeld bestaan uit de eerste vier letters van de gebruikte dienst, gevolgd door de laatste vier letters van de plaatsnaam, vervolgens de postcode en dan een combinatie van verschillende bijzondere tekens en gebruik hoofd- en kleine letters op vaste plekken. Op die manier creëer je voor iedere inlog een uniek wachtwoord.
Ben je klant van Trivision en zou je bij ons een account hebben, dan zou je wachtwoord er dus als volgt uitzien: TrivRdam3044!@#
Wachtwoord Manager
Vind je dit lastig, dan kun je ook gebruikmaken van een wachtwoordmanager. Dit is een dienst waarmee je al jouw wachtwoorden opslaat achter één ander wachtwoord. Op die manier hoef je alleen het wachtwoord te onthouden dat toegang geeft tot die dienst. De moeilijke en lange opgeslagen wachtwoorden kun je vervolgens vergeten.
Advies?
Wil je advies over of je wachtwoord sterk genoeg is of heb je interesse in een goede wachtwoordmanager? Wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op door te bellen met 010-2469240 of mail naar info@trivision.nl.