Sociale media, het blijft af en toe lekker om er eventjes hersenloos doorheen te scrollen. Een foto ‘liken’ van je vriendin, een reactie plaatsen op de facebook-post van je broer of het laatste nieuws lezen over je favoriete sportclub. Helaas zijn niet alle accounts wie of wat ze zeggen dat ze zijn… Deze accounts worden nepaccounts genoemd. Lees in deze blog meer over dit soort accounts en wat voor gevaar ze kunnen vormen!
Nepaccounts
Je zult ze op X (vroeger Twitter), Instagram en Facebook meer dan eens, bewust of onbewust, tegen zijn gekomen: mensen die zich voor doen als iets of iemand anders. In deze blog aandacht voor twee verschillende soorten nepaccounts; de oplichters en de trollen.
Oplichters
Oplichters proberen bezoekers geld afhandig te maken door ze te laten klikken op een misleidende website die ze zoveel mogelijk proberen te promoten. In deze accounts zit vaak erg veel werk om alles zo realistisch mogelijk na te maken. Er moet een account worden aangemaakt die er legitiem uit ziet, ze moeten een echt lijkende website maken waar mensen hun inloggegevens op achter laten en dan nog genoeg interactie proberen te genereren met potentiële slachtoffers. Dit lijkt op heel erg veel werk, maar met jouw inloggegevens kunnen deze oplichters heel wat afhankelijk van welke informatie je hebt gegeven.
Hoe herken je deze accounts?
De makers van dit soort accounts zullen vaak foto’s gebruiken van schaars geklede vrouwen. Dit in combinatie met een beschrijving dat deze vrouw single zou moeten zijn en op zoek is naar contact via een link. Maar ook zien we steeds vaker een variant voorbijkomen van accounts die bezig zijn met gok voorspelingen. Deze accounts hebben vaak al een naam in de trant van ‘ALWAYSWINYOURBET’ of ‘betbuilderforinstantcash’. Met het aanmaken van een account via de link in hun omschrijving zou je dagelijks tips krijgen welke gokjes veel geld zouden opleveren… Helaas is de oplichter de enige die zou winnen in dit geval.
Wat kan ik tegen deze accounts doen?
Mocht je ooit een account tegen komen die je niet vertrouwd of waarvan duidelijk is dat het een oplichter is kan je deze altijd binnen het platform rapporteren. Hoe vaker een account wordt gerapporteerd hoe sneller dit account op inactief gezet kan worden.
Troll-accounts
Troll-accounts zijn accounts die over het algemeen zijn gemaakt om anoniem haat of ‘fake news’ te verspreiden. De mensen achter deze accounts zijn vaak uit op het zwart maken van andere mensen of bedrijven in de absolute anonimiteit. Omdat deze accounts vaak worden aangemaakt met een “wegwerp mail adres” is er ook bijna geen manier om erachter te komen wie er verantwoordelijk zijn voor deze accounts.
Hoe herken je deze accounts?
Gelukkig zijn deze accounts relatief makkelijk te herkennen! Belangrijke kenmerken zijn: Geen of een algemene profielfoto, het account bestaat niet zo lang en de gebruikersnaam wijkt af van hun weergave naam. Omdat het vaak nieuwe accounts zijn, is er nog niet veel ‘geschiedenis’ in deze accounts te vinden én wat er terug te vinden is bevat negatieve uitlatingen.
Wat kan ik doen tegen dit soort accounts?
Het beste wat je kan doen bij trollen is niet ingaan op hun berichten en het account rapporteren en blokkeren. Social media platformen kunnen dan zelf de actie ondernemen om het account te blokkeren mocht zij dit nodig achten, en jij bent van de “trol” berichten af.
Bij twijfel, niet klikken!
Twijfel over de echtheid van een account op Social Media? Klik niet op een link, laat geen informatie achter en rapporteer het account bij het platform!