Iedereen die werk heeft dat zich daarvoor leent, moet in deze tijden van het Corona-Virus thuiswerken. Afgelopen periode zijn we druk aan de slag geweest om veel van onze klanten te ondersteunen met het technisch inrichten van een thuiswerkplek. Uiteraard hebben wij daarbij, binnen de mogelijkheden die er zijn, gelet op de gebruikersvriendelijkheid, veiligheid én goede beschikbaarheid.

Het blijft echter geen gemakkelijke situatie en daarom volgen hieronder enkele handige persoonlijke en technische tips die je kunnen helpen bij het productief thuiswerken.

  1. Ritme
    Als je thuiswerkt is het belangrijk om een ‘werk-ritme’ aan te houden. De verleiding is groot om uit bed te rollen, langs de koffie te lopen en achter de computer te gaan zitten, maar probeer hier niet aan toe te geven. Voor een productieve werkdag volg je het normale ritme ’s morgens; opstaan, douchen, ontbijten, aankleden en dan pas aan de slag. Aan het einde van de dag is het afbouwen van de werkdag net zo belangrijk. Voordat je gaat eten en ‘voor de buis’ gaat hangen, maak eerst een wandeling of speel een spelletje. Wat je ook kiest, markeer op die manier consequent het einde van de werkdag.
  2. Houding en afwisseling
    Letten op je houding en zorgen voor afwisseling is op kantoor ook belangrijk, maar door de omgeving gaat dat vaak vanzelf. Je loopt even naar een collega of neemt deel aan de vergadering. Thuis is dat anders en zal je hier zelf een beetje voor moeten zorgen.
    Tips:
    – Bellen?! Ga even staan, of loop al bellend een rondje door de tuin
    – Documentatie lezen?! Ga even op een andere plek zitten
    – Pak elk half uur wat te drinken
    – Zorg ervoor dat je na de lunch een wandelingetje maakt om wat frisse lucht te krijgen

    Werk je met een laptop:
    – Zorg ervoor dat je een los toetsenbord en muis gebruikt
    – Zet de laptop op een verhoging zodat het scherm met de bovenrand op ooghoogte staat

  3. AVG / GDPR
    We zien de laatste tijd volop selfies op social media van mensen die thuis aan de slag zijn. Op de achtergrond het bureau met de laptop erop… en op het scherm alle gezichten en emailadressen van de mensen met wie men in vergadering is of de uitwerking van het functioneringsgesprek van een collega… Wat in eerste instantie een onschuldige foto leek kan nu ineens een datalek veroorzaken. Kijk daarom extra goed naar de foto van je werkplek voordat je deze op social media plaatst.
  4. Updates en Antivirus
    De basis van een veilige werkplek is de status van de computer. Zorg ervoor dat alle software up-to-date is en bescherm je systeem met een goede antivirus. Door het systeem zo up-to-date mogelijk te houden loop je het minste risico om door cybercriminelen te worden gehackt. Uiteraard is dit ook een taak die je aan TOM zou kunnen uitbesteden… speciaal in deze tijd is TOM ook per maand in te zetten voor als je een thuis PC tijdelijk extra wil beveiligen. Zie ook onze blog over TOM Antivirus en onze blog over hoe TOM ook alle updates kan verzorgen 
  5. Let op Phisingmails en Ransomware
    In onze blog over Phisingmails hebben we het er al uitgebreid over gehad. Criminelen die op diverse slinkse manieren gegevens proberen te verzamelen om op die manier je bedrijf op te lichten. Ook die hebben we inmiddels al voorbij zien komen; in mailtjes van de bank wordt er gevraagd om op een link te klikken, zogenaamd omdat je dan een antibacteriële betaalpas krijgt. Ook worden er nep-mails verstuurd met informatie over het virus. Open deze niet en klik niet op een link in de betreffende mail. Doe je dat wel, loop je het risico dat je computer wordt besmet met ransomware. Zoek je betrouwbare informatie over het virus, ga dan zelf naar de site van het RIVM
  6. Bestanden opslaan
    Zorg ervoor dat je de bestanden blijft opslaan waar ze horen. Niet alleen is de plek waar ze horen een veilige plek waar de rechten zó zijn ingesteld dat alleen bevoegde gebruikers gebruik kunnen maken van deze bestanden, maar op de juiste locatie worden ze ook nog eens in de back-up meegenomen… iets wat je van het bureaublad van je thuiscomputer vaak niet kan zeggen.

Tenslotte is het natuurlijk belangrijk dat je ook thuis goed je handen blijft wassen, redelijke afstand houdt tot iedereen in het winkelcentrum of de postbezorger en goed voor jezelf blijft zorgen. Zorg er ook voor dat je contact houdt met iedereen van je team, blijf positief én gezond!

Mocht je nu vragen hebben of ergens over twijfelen, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 010 – 246 92 40 of mail naar info@trivision.nl