Na een ransomware aanval waarbij alle data van een bedrijf wordt versleuteld blijkt 75% van de bedrijven losgeld te betalen om de toegang tot gegevens te herstellen. Betalen is echter geen garantie op succes; een derde van de betalers kan dan nog steeds de data niet herstellen.

Onderzoek
‘Het betalen aan cybercriminelen om gegevens te herstellen is geen goede databeschermingsstategie! Dat blijkt uit het ‘2022 Ransomware Trends Report’, een onderzoek van marktonderzoeker Vanson Bourne onder ruim duizend onpartijdige IT-leiders wereldwijd in opdracht van Veeam. Het onderzoek ging over de impact van ransomware op hun omgevingen, evenals hun toekomstige IT-strategieën en initiatieven voor gegevensbescherming.

Cijfertjes
Van de ondervraagde organisaties betaalde het grootste gedeelte van de slachtoffers, 76 procent, losgeld om een aanval te beëindigen en gegevens te herstellen. Van deze slachtoffers kon 52 procent door te betalen hun bedrijfsgegevens herstellen. Uit het rapport blijkt dat dit voor 24 procent van de betalers helaas niet lukte. Dit betekent dat het betalen van losgeld niet altijd leidt tot het herstel van gegevens. De overige slachtoffers van de ransomware aanval betaalde het losgeld niet, omdat zij hun gegevens zelf konden herstellen. Dat is wat iedere organisatie zou moeten nastreven: de belangrijke bedrijfsgegevens herstellen, zonder losgeld te betalen!

Beschermen tegen ransomware
We hebben er al eerder een blog over geschreven ‘Beter beschermd tegen Ransomware’ en we kunnen er niet genoeg op blijven wijzen. Ook uit dit onderzoek bleek dat 80 procent van de succesvolle aanvallen zicht richtte op bekende kwetsbaarheden. Dat benadrukt wederom het belang van het up-to-date en veilig houden van je ICT-omgeving. Ook dat hebben we al eerder gemeld; met onze TOM is dat een fluitje van een cent!

Plan om data te beschermen
Nogmaals, het betalen van cybercriminelen om gegevens te herstellen is geen databeschermingstrategie. Er is geen garantie dat gegevens hersteld worden en het risico van reputatieschade en het verliezen van het vertrouwen van de klant is dan ook groot. Belangrijker nog, het bevestigt en beloont criminele activiteiten! Belangrijk is het om een écht plan te hebben. In eerste instantie om aanvallen te voorkomen en mocht het je toch overkomen dat je dan weet dat je kan terugvallen op een goede back-up of roll-back strategie zodat je nooit losgeld hoeft te betalen om de eigen data terug te kopen.

Meer weten? Natuurlijk hebben wij ideeën om op alle fronten ervoor te zorgen dat ransomware zo min mogelijk kans heeft. We denken ook graag met je mee over een goede back-up strategie. Interesse?! Neem vrijblijvend contact met ons op via 010 – 246 92 40 of mail naar info@trivision.nl.