Hardware blijft niet eeuwig ‘goed’
Zo hadden we laatst een klant die vroeg of we de data van een externe harde schijf van ze konden terugzetten, want daar stond de data van een oude rechtzaak op die ze nog even nodig hadden. Die harde schijf had drie jaar in een kluis gelegen en startte niet meer op. Dat is verschrikkelijk vervelend, maar kan gebeuren met hardware.

Is jouw back-up een échte back-up?
Een echte back-up is pas een back-up als je een origineel hebt én een kopie. De kopie is dan de back-up en die ga je pas gebruiken als het origineel het niet meer doet. Als je het origineel weghaalt en op een harde schijf zet, is het eigenlijk geen back-up meer. Als die externe harde schijf kapot gaat, zit je met de gebakken peren. Natuurlijk kun je zo’n harde schijf naar een laboratorium sturen, daar kunnen ze er vaak nog wel data afhalen, maar dat kost allemaal tijd en geld. Een back-up is een kopie die je bewaart buiten je pand, en die ervoor zorgt dat als er in het pand iets gebeurt, je redelijk snel kan doordraaien.

Altijd een back-up in de Cloud
Dat kan tegenwoordig anders. De prijzen van een online back-up vallen heel erg mee, en dan staan je gegevens in de Cloud en zo is het altijd geback-upt. Bij onze Cloud-dienst bijvoorbeeld, staat je back-up in verschillende datacenters; zou er ooit iets gebeuren in het ene datacenter, dan heb je de andere nog. Veel bedrijven maken tegenwoordig ook een back-up van alleen de bestanden. Maar het is met onze nieuwe Cloud-back-up ook mogelijk hele servers te back-uppen. Stel dat er dan ’s nachts wordt ingebroken en je server wordt gestolen, dan kun je de back-up in de Cloud tijdelijk aanzetten zodat je medewerkers remote verbinding kunnen maken en door kunnen werken tot er weer een fysieke server is geïnstalleerd. Dat bestellen, gebruiksklaar maken, plaatsen en installeren van een nieuwe server kan best een aantal dagen duren, en zo’n Cloud-back-up is dan een hele mooie tijdelijke noodoplossing.

Maak ook een back-up van Office 365 en je mobiele apparaten
Van zaken als Office 365 en mobiele devices maken mensen meestal geen back-up omdat ze ervan uitgaan dat het wel goed blijft draaien. Maar als je per ongeluk je inbox verwijdert, is het lastig om die terug te zetten. Met een back-up is het heel simpel opgelost. En waarom zou je geen back-up maken van je iPad als je daar veel op werkt? Wat als je iPad morgen gestolen wordt? Dan heb je toch een probleem. Een probleem dat heel eenvoudig voorkomen kan worden door een goede back-up te regelen.

Ook slimmer omgaan met je back-ups?
Kortom, als je je voorneemt je back-up handmatig te doen, gebeurt het niet. Je slaat het een keer over, denkt ‘dat doe ik morgen wel’. En als er dan problemen zijn, zit je met een back-up van anderhalf jaar oud. Nieuwsgierig hoe wij je kunnen helpen dat slimmer te doen? Neem contact op via 010 – 246 92 40 of mail info@trivision.nl, dan maken we vrijblijvend een afspraak.