Je kent het wel; de yellow-note op het beeldschem van je collega met daarop alle wachtwoorden die hij dagelijks nodig heeft. Of de mail die exact hetzelfde lijkt als die je altijd van KPN krijgt en als je dan de bijlage opent ineens een virus blijkt te bevatten. Situaties die je het liefst wilt voorkomen, maar vraag je je af hoe? Onze tips helpen je hierbij.

TIP 1: Gebruik sterke wachtwoorden

Ongetwijfeld is het bij iedereen bekend, maar veiligheid begint met het gebruik te maken van verschillende wachtwoorden die het liefst willekeurige tekens bevatten (voorbeeld: Pkt56@r2L+). Bang dat je al deze wachtwoorden vergeet? Gebruik een password manager, als vervanging van de yellow-note op het beeldscherm. Hierin kun je veilig al je verschillende wachtwoorden opslaan.

TIP 2: Softwareupdates en Antivirus

Zwakke plekken in de software en de antivirus zijn een risicofactor. Je kunt natuurlijk zelf alle updates van de antivirus, Windows en alle third party software in de gaten houden en installeren. Nóg beter is om dit te automatiseren, zodat je altijd zeker weet dat de updates goed geïnstalleerd zijn en je computer beschermd is tegen spam, phishing of onveilige websites.

TIP 3: Zorg voor actuele back-ups

Om er zeker van te zijn dat je geen data verliest, is het belangrijk om zeer regelmatig back-ups te maken van je bestanden. Wij adviseren dan ook om dit minstens iedere nacht te doen én deze direct buiten het bedrijf op te slaan. Dat geeft de zekerheid dat bij calamiteiten je altijd terug kunt vallen op een degelijke backup.

TIP 4: Maak gebruik van tweestapsverificatie

Je kunt het hackers extra moeilijk maken om toegang te krijgen tot je e-mailaccount of clouddienst door tweestapsverificatie in te stellen. Door het instellen van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount of clouddienst. Bij het inloggen wordt namelijk een extra toegangscode vereist, die je ontvangt via bijvoorbeeld je mobiel. Gebruik je tweestapsverificatie dan heeft een cybercriminieel dus niet meer genoeg aan de gebruikersnaam en het wachtwoord die hij bijvoorbeeld heeft verkregen uit een datalek. Hiermee bouw je dus een extra beveiliging van je apparaten en data in.

TIP 5: Beveilig je data

Sommige data, zoals adressen van klanten en facturen, zijn privacygevoelig. Van belang is het dus om deze gegevens, maar natuurlijk ook andere bedrijfsinformatie, veilig op te slaan om datalekken te voorkomen. Het is dan ook verstandig om dit soort gegevens met een extra wachtwoord te beveiligen. Moet je privacy gevoelige informatie mailen?! Kijk dan eens op www.trivision.nl/verstuur-geheim en verstuur hier veilig je informatie.

TIP 6: Beveilig draadloze netwerken

Een onbeveiligd draadloos netwerk is als een handtas die open en bloot op straat ligt. Iedereen die dat wil kan door je spulletjes graaien. Hetzelfde geldt voor een draadloos netwerk. Laat je dat onbeveiligd aan staan, dan ligt alle informatie die op de computers in het netwerk staat letterlijk op straat. Iedereen kan erin rondsnuffelen, data kopiëren of wissen, e-mail onder jouw naam versturen of zelfs virussen op je computer achterlaten. Het is dan ook van groot belang om je WiFi-netwerk minimaal te beveiligen volgens de laatste veiligheidsstandaarden.

TIP 7: Maak je collega’s bewust van digitale veiligheid

Je systemen kunnen nog zo goed beveiligd zijn, maar als een collega toch onveilige software installeert of een onbekende USB-stick in de computer steekt, loopt je bedrijf toch gevaar. Maak daarom je collega’s bewust van zaken rondom digitale veiligheid en hanteer een informatiebeleid, waarin je vastlegt wie in het bedrijf toegang heeft tot bepaalde informatie.

TIP 8: Bij twijfel, schakel expertise in!

Meer informatie over digitale veiligheid, het beveiligen van je draadloze netwerk of twijfel je over een mail? Bel ons dan op 010-2469240 of mail naar info@trivision.nl