Vandaag de dag zijn openbare Wi-Fi-netwerken overal te vinden. Van cafés en luchthavens tot hotels en winkelcentra, het lijkt wel alsof er overall en altijd wel een gratis Wi-Fi-signaal beschikbaar is. Hoewel openbare Wi-Fi een handige manier kan zijn om verbonden te blijven wanneer je onderweg bent, zijn er ernstige beveiligingsrisico’s verbonden aan het gebruik ervan. Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom je het beste geen openbare Wi-Fi-netwerken kunt gebruiken.

Data-inbraak en -diefstal
Openbare Wi-Fi-netwerken zijn vaak slecht beveiligd. Dit betekent dat kwaadwillende hackers net zo makkelijk toegang krijgen tot hetzelfde netwerk als jijzelf. Met geavanceerde tools kunnen ze al het netwerkverkeer ‘afluisteren’. Als je persoonlijke gegevens zoals inloggegevens, bankrekening-informatie, of vertrouwelijke werkdocumenten, via openbare Wi-Fi verzendt, loop je het risico dat deze gegevens worden onderschept en gestolen. Dit kan leiden tot financiële verliezen en ernstige inbreuken op je privacy.

Man-in-the-Middle aanvallen
Een veel voorkomende methode die hackers gebruiken op openbare Wi-Fi-netwerken is de “man-in-the-middle” aanval. Hierbij plaatst de hacker zichzelf tussen jou en de website of service waarmee je verbinding probeert te maken. Het doel van een MITM-aanval is om de communicatie tussen de twee partijen te onderscheppen, te manipuleren of te onderscheppen zonder dat de partijen zich daarvan bewust zijn. Op deze manier kunnen zij al je gegevens onderscheppen en zelfs wijzigen zonder dat je het door hebt. Hierdoor kunnen zij ook je inloggegevens stelen, gevoelige informatie verkrijgen en zelfs malware op je apparaat installeren.

Onbetrouwbare netwerknamen (SSID’s)
Hackers kunnen nep Wi-Fi-netwerken opzetten met namen die lijken op legitieme openbare Wi-Fi-hotspots. Dit staat bekend als een “Evil Twin” aanval. Heb je je ooit een keer aangemeld bij een netwerk met de naam ‘Free Wifi’ zonder wachtwoord, dan zal je telefoon zich automatisch weer aanmelden bij een netwerk met deze naam. Vaak heb je dan niet eens door dat je verbonden bent met een dergelijk netwerk. Ook hierbij is het doel van een hacker om jouw gegevens in handen te krijgen. Het beste is om geen verbinding te maken met dergelijke gratis netwerken. Mocht je dat toch doen, dan adviseren we om na gebruik het netwerk direct te vergeten en uit je telefoon of laptop te wissen.

Geen versleuteling
De meeste openbare Wi-Fi-netwerken bieden geen versleuteling, wat betekent dat je gegevens in ‘platte tekst’ over het netwerk worden verzonden. Dit maakt het voor aanvallers gemakkelijk om je gegevens te onderscheppen en te lezen. Zelfs als een openbaar Wi-Fi-netwerk een wachtwoord vereist, betekent dit niet automatisch dat je gegevens veilig zijn, omdat het wachtwoord geen garantie biedt voor versleuteling.

Potentiële gevolgen voor apparaten
Naast het risico van gegevensinbreuk, kunnen openbare Wi-Fi-netwerken ook schadelijke software verspreiden. Malware en virussen kunnen zich via deze netwerken verspreiden en je apparaat infecteren zonder dat je het merkt. Dit kan leiden tot gegevensverlies, apparaatproblemen en zelfs identiteitsdiefstal.

Conclusie
Het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken kan handig lijken, maar het brengt beveiligingsrisico’s met zich mee. Het is het beste om deze netwerken te vermijden voor alles wat gevoelige informatie bevat. Als je toch moet verbinden met een openbaar netwerk, gebruik dan een Virtual Private Network (VPN) om je gegevens te versleutelen en jezelf te beschermen tegen potentiële aanvallen. ‘Vergeet’ het netwerk altijd na gebruik.

Meer informatie?
Meer informatie over dit onderwerp? Dan kan je altijd een kop koffie komen drinken en vertellen we er alles over. Maak een afspraak via trivision.nl/koffie of bel met 010 – 246 92 40.