Veel fraude begint met het ontvangen van een e-mail met een link erin. Criminelen vervalsen een e-mailadres en verspreiden zo nepfacturen en phishingmails. Het op die manier vervalsen van een e-mailadres noemen we “spoofing“. Wat is e-mailspoofing en hoe zorg je ervoor dat je er niet in trapt? Dat lees je in deze blog…

Wat is e-mailspoofing?
E-mail spoofing verwijst naar de praktijk waarbij e-mailheaders worden vervalst of gemanipuleerd om een e-mail te laten lijken alsof deze van een andere bron afkomstig is dan de werkelijke afzender. Het gaat om het vervalsen van het “Van”-adres, dat normaal gesproken wordt weergegeven als de naam en het e-mailadres van de afzender in het Postvak In van de ontvanger.

Vervalste e-mails kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, waaronder phishingaanvallen, fraude of het verspreiden van malware. Door de e-mailheaders te wijzigen, kunnen aanvallers de e-mail laten lijken alsof deze afkomstig is van een vertrouwde bron, zoals een bekend bedrijf, een overheidsinstantie of zelfs iemand die de ontvanger persoonlijk kent.

Niet van echt te onderscheiden
Het is belangrijk op te merken dat gespoofde e-mails steeds geavanceerder worden en soms moeilijk van legitieme e-mails te onderscheiden zijn. Aanvallers kunnen verschillende technieken gebruiken om de authenticiteit van een gespoofde e-mail te vergroten. Ze kunnen bijvoorbeeld de juiste logo’s, kleurenschema’s en zelfs de handtekening van een bekend bedrijf nabootsen. Ze kunnen ook e-mailadressen gebruiken die sterk lijken op legitieme adressen, maar kleine variaties bevatten die moeilijk op te merken zijn.

Bovendien kunnen aanvallers sociale manipulatie en psychologische trucs gebruiken om ontvangers te misleiden. Ze kunnen zich voordoen als een bekende persoon, zoals een collega of vriend, en een urgent verzoek om hulp of informatie sturen. Dit kan de ontvanger onder druk zetten en ervoor zorgen dat ze snel handelen zonder de e-mail grondig te controleren.

Hoewel het steeds moeilijker wordt om gespoofde e-mails te detecteren, zijn er soms aanwijzingen die kunnen wijzen op een gespoofde e-mail. Dit kunnen bijvoorbeeld spelfouten, grammaticafouten, vreemde zinsconstructies of ongebruikelijke verzoeken zijn. Het is altijd verstandig om extra voorzichtig te zijn bij het openen van e-mailbijlagen of het klikken op links, zelfs als de e-mail afkomstig lijkt te zijn van een betrouwbare bron.

Waarom is e-mail spoofing mogelijk?
E-mailspoofing is mogelijk omdat het Simple Mail Transfer Protocol (SMTP), het primaire protocol dat wordt gebruikt voor het verzenden van e-mails, geen mechanismen bevat om de echtheid van het afzenderadres te verifiëren. Daarom is het relatief eenvoudig voor een aanvaller om het “Van”-veld te wijzigen en de ontvanger te misleiden.

Om het risico van e-mailspoofing te beperken, zijn verschillende technologieën ontwikkeld, zoals Sender Policy Framework (SPF), DomainKeys Identified Mail (DKIM) en Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance (DMARC). Deze technologieën helpen bij het verifiëren van de echtheid van het domein van de afzender en bieden een manier voor e-mailontvangers om te bepalen of een e-mail legitiem is of mogelijk vervalst.

Voorzichtig!
Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het ontvangen van e-mails, vooral als er een link in zit waarbij wordt gevraagd om persoonlijke of gevoelige informatie. Het controleren van de identiteit van de afzender door simpelweg even telefonisch contact op te nemen kan helpen te voorkomen dat je slachtoffer wordt van e-mailspoofing aanvallen.

Meer informatie?
Wil je meer informatie of hoe jouw e-mailomgeving beveiligd is of wellicht heb je een verdachte e-mail ontvangen? Neem dan contact op via support@trivision.nl of bel naar 010-2469240.