krijgen de laatste tijd veel vragen over draadloze verbindingen. Omdat bedrijven steeds meer apparaten aanmelden op het draadloos netwerk wordt het steeds belangrijker. Niet alleen de snelheid, maar ook de dekking en met hoeveel apparaten tegelijk je de wifi gebruikt is van invloed op de kwaliteit van de verbinding. Door op deze punten te letten haal je meer uit je draadloze internetverbinding.

Verouderde accesspoints steeds vaker bottle neck
Zo was ik gister op een basisschool. Daar gaan 40 laptops tegelijk aan en dat duurt nogal even voor alles is opgestart. Dat is op zich ook niet heel verbazingwekkend. Ze gebruiken daar een accesspoint voor consumentengebruik. Dat is bedoeld om pak ‘m beet twee iPads en drie telefoons mee te verbinden. Als er dan 40 laptops tegelijk aangaan, is dat een beetje veel inderdaad. Het accesspoint is steeds vaker een bottle neck. Soms wordt dat opgelost door een paar accesspoints te gebruiken, die echter alleen naast elkaar kunnen werken als je ze een andere netwerknaam geeft. Zo zie je bij sommige bedrijven bijvoorbeeld een netwerk dat heet ‘wifi-kantoor’ en een netwerk dat heet ‘wifi-vergaderzaal’. Dat is niet helemaal meer van deze tijd.

Seamless roaming; een dekkend netwerk door je hele bedrijf
Als wij ergens een draadloos netwerk aanleggen, beginnen we met een wifiplan. We maken een tekening van je bedrijf of kantoor en tekenen de accesspoints zo in dat je overal bereik hebt. Overschakelen? Dat hoef je niet meer zelf te doen, dat doen de accesspoints voor je. Als jij al bellend in de auto van Maastricht naar Groningen rijdt hoef je tenslotte ook niet bij elke zendmast opnieuw verbinding te maken met degene die je aan de lijn hebt. Met de nieuwe accesspoints werkt dat net zo: als het signaal van het ene accesspoint zwakker wordt en van de ander sterker, wordt er vanzelf overgeschakeld. Bovendien gebruiken moderne accesspoints twee frequentiebanden: 2.4Ghz als 5Ghz. Nieuwe apparatuur werkt heel veel op de 5Ghz-band: dat is sneller en heeft meer bereik. Ook kunnen zakelijke accesspoints veel meer verbindingen tegelijkertijd afhandelen dan een accesspoint voor thuis.

Zorg voor veilig gebruik
Ook oudere draadloze verbindingen hebben een vorm van encryptie, maar ze gebruiken een minder veilig protocol dan de nieuwe verbindingen. Maar wees sowieso altijd voorzichtig hoe je communiceert via een draadloos netwerk. Met gezond verstand kom je een heel eind. Zorg ten eerste dat je sterke inloggegevens gebruikt. Ten tweede: denk goed na als je een open netwerk gebruikt. Iedereen kent wel de ‘Free WiFi’-netwerken waar je zonder wachtwoord op in kunt loggen. Wat mensen zich vaak niet realiseren is dat je device dat onthoudt en zich bij de volgende ‘Free WiFi’-spot weer automatisch aanmeldt. Daar maken cybercriminelen graag gebruik van! Als je een open netwerk gebruikt, zorg dan dat je na gebruik het netwerk vergeet op je device.

Afgescheiden gastennetwerk, zonder verbinding naar je server
Ongetwijfeld wil je je gasten een wifiverbinding aanbieden. Zorg dat dat een afgescheiden netwerk is dat geen verbinding heeft naar je eigen server(s). Een gastennetwerk met een standaard wachtwoord als ICU@Work is ook geen goed idee. Tegenwoordig kun je met een QR-code werken. Dan hoef je het wachtwoord niet aan je gasten te geven, maar kunnen ze heel simpel de QR-code scannen om verbinding te maken. Zo kun je toch een heel ingewikkeld én veilig wachtwoord gebruiken zonder het lastig te maken voor je gasten.

Nieuwsgierig?
Ben je benieuwd hoe een wifiplan er voor jouw bedrijf uit kan zien? Heb je behoefte aan een goed en veilig gastennetwerk? Wil je dat iemand je verbinding monitort zodat er automatisch een seintje uitgaat als de verbinding uit de lucht is? Neem vrijblijvend contact met ons op via 010 – 246 92 40 of mail naar info@trivision.nl.