Internet. Kun je je nog voorstellen dat het er ooit niet was? Wij in ieder geval niet. Pas als het uitvalt, realiseer je je hoe afhankelijk je ervan bent geworden. En heb je thuis hooguit een paar chagrijnige pubers achter je aan als het internet niet werkt, als het om je bedrijf gaat, kan dat wel eens verstrekkender gevolgen hebben. Belangrijk dus om een internetverbinding te hebben die bij je past. Waar kun je zoal op letten?

Snelheid en beschikbaarheid
Als we het hebben over snelheid en beschikbaarheid zijn er in principe vijf opties. Bij ADSL wordt de bestaande telefoonlijn gesplitst in een deel voor telefoonverkeer en een deel voor internet; prima voor een beetje ‘surfen’ en e-mailverkeer. Vraag je wat meer van je verbinding – bijvoorbeeld omdat je veel bestanden verstuurt en ontvangt of omdat je medewerkers de optie hebben thuis te werken – dan bieden VDSL, SDSL of een andere xDSL-variant uitkomst. Internet via de kabel is nog iets sneller en kennen de meesten van ons ook van het thuisgebruik, waarbij internetverkeer en televisiesignalen over dezelfde kabel lopen. Glasvezel is natuurlijk het neusje van de zalm als we het hebben over snelheid, maar is helaas nog niet overal in Nederland beschikbaar. Is ergens helemaal geen vaste internetverbinding mogelijk, dan is 4G of een straalverbinding ook een optie, wat voor e-mail en internetverkeer tegenwoordig best afdoende is. Het is dan ook een mooie back-up-mogelijkheid voor een vaste internetverbinding.

Beveilig je router
Het is enorm belangrijk dat je router goed is ingericht, met een goede inlognaam en een veilig wachtwoord. En natuurlijk moet je router altijd van de laatste firmware en veiligheidsupdates zijn voorzien. Zelfs als je zelf je aansluiting via KPN, Ziggo of Telfort hebt geregeld, is de apparatuur die je erbij krijgt vaak niet afdoende om je bedrijfsnetwerk te beschermen. Gratis apparatuur is nu eenmaal vaak niet de beste apparatuur. Laat dus ook dan de inlognaam en het wachtwoord van je router niet zoals deze was toen hij uit de fabriek, het office center of de winkel kwam. Dat geldt overigens voor elk apparaat wat je op internet aansluit. Zo zijn er websites vol met videobeelden waar je rechtstreeks bij mensen in de huiskamer of in de tuin kan kijken, omdat die mensen het standaard administratorwachtwoord van het apparaat nooit hebben veranderd. Misschien heb je, net als ik, niks te verbergen, maar als ik zit te barbecueën verwacht ik niet dat iemand in Zuidoost-Rusland mee zit te watertanden.

Wifi of kabel?
Wij zijn voorstander van ‘internet via de kabel’, dat is en blijft het meest betrouwbaar. Maar tegenwoordig is iedereen gewend overal, altijd en op elk device te werken, dus aan de kabel is meestal niet haalbaar. Gelukkig hebben we ook manieren gevonden om binnen je bedrijf een betrouwbaar en dekkend draadloos netwerk te realiseren.

Gratis wifi? Kan, maar let op!
Natuurlijk kan je overal en nergens gebruikmaken van gratis wifi-netwerken, maar dan is het is wel zaak je medewerkers – en jezelf – ervan bewust te maken dat dat risico’s met zich meebrengt. Iedereen kent wel de ‘Free WiFi’-netwerken waar je zonder wachtwoord op in kunt loggen. Wat mensen zich vaak niet realiseren is dat je device dat onthoudt en zich bij de volgende ‘Free WiFi’-spot weer automatisch aanmeldt. Daar maken cybercriminelen graag gebruik van! Wij woonden even geleden een conventie bij over cybersecurity. In het publiek zaten zo’n 200 mensen. De organisatie had een verborgen netwerk gemaakt dat ‘Free WiFi’ heette. Van zeker 15 mensen meldde de telefoon zich automatisch aan, en daar konden ze gewoon doorheen bladeren. Uiteraard werd daar netjes mee omgegaan, maar je wordt wel even met de neus op de feiten gedrukt als je ziet dat het zo makkelijk is om in andermans telefoon rond te kijken! Als je dus al een gratis wifi-netwerk gebruikt, zorg dan dat je na gebruik het netwerk weer vergeet, zodat je telefoon zich niet zo maar aan kan melden.

Nieuwsgierig?
Als wij gevraagd worden een zakelijke internetverbinding te leveren, kijken we eerst wat er – qua snelheid – in jouw geval beschikbaar is. Daarna kijken we wat het best bij jouw specifieke situatie past en vervolgens kijken we natuurlijk naar de veiligheidsmaatregelen die we moeten treffen. Zo zorgen we bijvoorbeeld altijd dat er een goede, stevige en up-to-date router wordt gebruikt die zorgt dat er vanaf buiten niemand naar binnen kan. Ook kunnen we de verbinding monitoren zodat wij een seintje krijgen als de verbinding uit de lucht is en de nodige maatregelen treffen. Benieuwd hoe dat er voor jouw bedrijf uit kan zien? Neem vrijblijvend contact met ons op via 010 – 246 92 40 of mail naar info@trivision.nl.