Voor veel werknemers is het in onze tijd, dankzij onze moderne technologie, mogelijk om thuis of op afstand te werken. Voor veel beroepen heb je tegenwoordig immers alleen een laptop en een internetverbinding nodig. Er zijn verschillende redenen om thuis te werken, maar het Coronavirus is afgelopen periode wel verreweg de belangrijkste reden gebleken. En de kans is groot dat thuiswerken, met of zonder het Coronavirus, alleen maar meer gaat voorkomen de komende jaren.

Veilig thuiswerken
Nu veel mensen vanuit huis werken, is het ontzettend belangrijk dat dit veilig gebeurt en er geen onnodige datalekken ontstaan waarbij hackers bij bijvoorbeeld bedrijfs- of klantgegevens kunnen komen. En dat is nu net waar het mis kan gaan. Waar velen namelijk niet aan denken, is dat thuiswerken heel wat meer cyberrisico’s met zich mee kan brengen. De computer en het netwerk thuis zijn over het algemeen namelijk niet zo goed beveiligd als op kantoor. Om de thuiswerkplek nét zo veilig te maken als je werkplek op kantoor, geven we je in deze blog een aantal tips om veilig vanuit huis te kunnen werken. Nu, tijdens de Coronacrisis, maar ook in de toekomst.

Gebruik een VPN
Vanuit huis werken op een remote werkplek op kantoor wordt momenteel veel gedaan. Om dit veilig te doen kan je gebruik maken van een V(irtueel) P(rivate) N(etwork). Je kan dit vergelijken alsof je met een hele lange eigen netwerkkabel onderdeel wordt van het bedrijfsnetwerk. Door het maken van deze verbinding wordt de communicatie tussen de thuiswerkplek en kantoor netjes afgeschermd voor ongewenste meekijkers.

Hou je software up-to-date
Het updaten van je systeem en software lijkt misschien een onnodig en ingewikkeld proces, maar is ontzettend belangrijk om virussen en hackers te buiten te houden. Eventuele bugs en zwakke plekken die in de software worden gevonden, worden met updates opgelost, zodat eventuele hackers en internetcriminelen hier geen misbruik van kunnen maken. Neem dus zeker de tijd om je systemen te updaten. Wil je zeker weten dat dit 24 x 7 onder controle is, maak dan gebruik van onze digitale systeembeheerder TOM.

Gebruik een goede virusscanner
Sommige werkgevers voorzien hun thuiswerkende werknemers van goed beveiligde apparatuur om op te werken, zoals een werklaptop met goede, up-to-date antivirussoftware. Het komt echter ook veel voor dat mensen hun oude laptop uit de kast halen om thuis mee te werken, die niet beschikt over adequate bescherming. Goede antivirus en anti-malware software is van groot belang, zeker voor systemen die voor het werk gebruikt (gaan) worden. Ook als je tijdelijk een antivirusprogramma nodig hebt, kunnen wij onze TOM antivirus inzetten… die is namelijk maandelijks opzegbaar!

Zorg voor een goede firewall
Naast een goede virusscanner is een goede firewall ontzettend belangrijk. Een firewall creëert als het ware een dikke muur om je computer heen, waardoor indringers van buiten niet zomaar je computer kunnen binnendringen. Ook kunnen “foute” programma’s door de firewall minder makkelijk een ongewenste verbinding met de buitenwereld maken.

Zet je data op de juiste plek én maak regelmatig een backup
Als je thuis werkt kan het benaderen van de data ‘op de zaak’ een stapje extra zijn. Even snel een je documenten op je lokale bureaublad of in de ‘mijn documenten’ op slaan lijkt dan een aantrekkelijke snelle oplossing. De documenten op die lokale plekken zijn niet benaderbaar voor je collega’s én worden nergens meegenomen in en backup… ons advies is dan ook om de extra stap te nemen en de documenten op te slaan waar ze horen én waar ze iedere nacht meegenomen worden in de bedrijfsbackup.

Gebruik sterke wachtwoorden
Het gebruik van goede, sterke wachtwoorden is van vitaal belang. Een gemakkelijk te kraken wachtwoord van één werknemer kan voor veel problemen zorgen bij een bedrijf. Gebruik altijd sterke, veilige, unieke wachtwoorden en gebruik een wachtwoord nooit voor meer dan één platform.

Let op (Corona) phishing
Veel cybercriminelen hebben het specifiek gemunt op mensen die thuiswerken. Deze criminelen vallen hun slachtoffers vaak aan met phishing-mails. Vaak vragen criminelen in zulke mails aan de ontvanger om op een link te klikken. Dit is altijd een slecht idee, omdat dit één van de meest voorkomende manieren is waarop cybercriminelen de computers van hun slachtoffers infecteren met malware.

Hulp nodig?
Conclusie: thuiswerken is interessant maar kent risico’s. Heb je hulp nodig bij het goed inrichten van je thuiswerkplek? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 010-2469240 of mail naar info@trivision.nl.