Op 14 januari 2020 stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows 7 en Windows Server 2008 en 2008 R2. Toen Microsoft Windows 7 uitbracht in oktober 2009 heeft het bedrijf toegezegd tien jaar ondersteuning te bieden voor het product. Die periode is nu verstreken en daarmee stopt Microsoft met het uitbrengen van software-updates en technische ondersteuning. Ook Windows Server 2008 en Windows Server R2 zijn bijna aan het einde van hun support lifecycle.

Waarom is dit belangrijk?

Windows 7 en Windows Server blijven uiteraard wel gewoon werken. Maar je ontvangt geen beveiligingsupdates meer. Aangezien er bijna dagelijks wel nieuwe softwarelekken worden ontdekt, zal je computeromgeving steeds onveiliger worden. Op de korte termijn kunnen we dat nog beschermen met TOM Antivirus, maar ook dat zal op een gegeven moment niet meer afdoende zijn. Want ook al gebruik je je PC niet zo vaak, als je een internetverbinding hebt loop je al risico. En je wilt niet het risico lopen dat je dankzij een datalek je klantgegevens op straat komen te liggen of je computer gegijzeld wordt. Kijk ook kritisch naar je netwerk. ‘Maar deze PC staat maar een keer per week aan’, horen wij vaak. Ook al heb je maar één Windows 7-PC in je netwerk en staat hij maar een keer per week aan: je netwerk is zo sterk als de zwakste schakel.

Hoe nu verder?

Geen paniek. Je hebt nog ruim een half jaar voor het zo ver is. Maar het is wel handig nu alvast na te denken over hoe je verder gaat. De overstap van Windows 7 naar Windows 10 is de meest logische. Daar moet je hardware natuurlijk wel geschikt voor zijn. Heb je je PC nog niet zo lang geleden aangeschaft, dan heb je grote kans dat upgraden goed mogelijk is. Maar misschien is dit een mooi moment om een nieuwe of refurbished PC aan te schaffen. Het vervangen van een server is net even iets complexer dan het vervangen van een computer. Upgraden is vaak geen optie. Dan is de server wel een paar dagen ‘uit de lucht’ en een server die niet bereikbaar is, is geen werkbare situatie. Bovendien kun je je afvragen of een server die al heel lang trouw 24/7 zijn diensten heeft bewezen, niet toe is aan pensioen. Met een nieuwe server met Windows Server 2016 of 2019 kun je weer jaren vooruit. Gebruik je een maatwerkpakket? Wij nemen dan altijd even contact op met de leverancier of dat pakket al geschikt is om met Windows Server 2019 te werken.

Meer weten?

Werk je nog met Windows 7 of Windows Server 2008 en wil je eens verder praten over jouw specifieke situatie? Wil je weten of je met je huidige PC nog uit de voeten kunt? Wil je je eens verdiepen in de aanschaf van een nieuwe server of misschien wil je wel overstappen naar de cloud? We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op via 010 – 246 92 40 of mail naar info@trivision.nl.