Alhoewel Microsoft nog niets officieel bekend heeft gemaakt, is het begonnen met het uitrollen van een nieuwe update. Dit is de grote jaarlijkse Windows update die van invloed is op het uiterlijk van het besturingssysteem én heeft een aantal nieuwe leuke functies in zich. Er verandert te veel om alles te beschrijven, in deze blog aandacht voor de handigste nieuwe functies en wijzigingen. Lees dus snel verder!

Windows Co-Pilot.
Een belangrijke aanpassing die meekomt in deze update is dat Windows steeds meer gaat doen met AI (Artificial Intelligence). AI zal worden ingezet om het dagelijkse werk makkelijker te maken. Co-Pilot is de nieuwe (optionele) assistent waaraan je alles zou kunnen vragen. Lezers van onze eerdere blog ‘Living on the Edge’ en de gebruikers van Microsoft Edge zullen al enigszins bekend zijn met deze chatbot die draait op GPT4. Co-Pilot zou in staat moeten zijn om: plaatjes te genereren, samenvattingen te kunnen schrijven en systeeminstellingen aan te passen. Co-Pilot is helaas nog niet beschikbaar in de Nederlandstalige versie, maar wel te testen in de Engelse versie.

Achtergrond vervagen in Windows Foto’s-App.
De nieuwe Windows Foto’s-App krijgt door middel van AI de mogelijkheid om achtergronden te vervagen. Op deze manier kan je een persoon of voorwerp wat meer accentueren in een foto. Ook wordt het mogelijk om door objectherkenning voorwerpen te zoeken die in je foto’s voorkomen (mits de foto’s staan opgeslagen in SharePoint/OneDrive). In MS Paint komt er zelfs een functie om de achtergrond te herkennen en zo gewenst te verwijderen.

Tekst kopiëren vanuit het knipprogramma.
Het ingebouwde knipprogramma krijgt er een nieuwe functie bij. Nadat je een screenshot hebt gemaakt wordt het mogelijk om de tekst te herkennen. Na herkenning kan je deze tekst selecteren, kopiëren en eventueel zelfs zwart lakken.

De verkenner gaat er ook anders uitzien.
De verkenner krijgt een nieuwere interface. Heel veel zal er niet aan veranderen, maar wel komt er een nieuwe functie bij: Galerij. Met de galerij toont de verkenner alle foto’s op je computer, zoals je ook bijvoorbeeld foto’s kan zien op een telefoon! De scrol balk werkt hier als een soort tijdlijn waardoor het makkelijker wordt om foto’s terug te vinden, als je tenminste weet wanneer je deze foto ‘ongeveer’ hebt genomen.

Volume mixer
Wat niet helemaal nieuw is, maar waarvan het wel aangenaam is, dat deze functie makkelijker te vinden is, is dat je in de nieuwe update per app het volume kan bepalen. Dit zat altijd al in Windows, maar zat diep verborgen. Na het installeren van de update is deze direct te vinden bij de volumeregelaar rechtsonder in het scherm.

Maar uh… Hoe installeer je deze update?
Dat is een hele goeie vraag! Ga je in Windows instellingen naar Updates, dan is daar de optie ‘Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn’. Als je deze aanzet en nieuwe updates laat zoeken, komt “Windows configuratie update” tevoorschijn. Na het installeren van de update én het herstarten van je computer kan je gebruik maken van deze nieuwe functies!

Vragen?
Heb je vragen over deze blog of lukt het niet om de nieuwste updates te installeren? Neem dan contact op met Trivision Support op 010 – 246 92 41 of stuur een e-mail naar support@trivision.nl