In de moderne digitale wereld is een webbrowser een essentieel hulpmiddel geworden voor onze dagelijkse online activiteiten. Google Chrome heeft de afgelopen jaren de markt gedomineerd als een van de meest populaire webbrowsers. Echter, Microsoft Edge heeft in recente jaren belangrijke verbeteringen ondergaan en biedt nu een aantal voordelen ten opzichte van Chrome. In deze blog zullen we de voordelen van Microsoft Edge verkennen en waarom het de moeite waard kan zijn om de overstap te maken.

Artificial Intelligence
De afgelopen tijd is ChatGPT vaak in het nieuws. Deze intelligente chatbot kan van alles. Beantwoorden van vragen, schrijven van teksten (de inleiding en conclusie van deze blog zijn geschreven door AI), coderen… je kan het zo gek niet bedenken of de chatbot kan het. Microsoft heeft flink geïnvesteerd in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Hierdoor kan Microsoft deze AI-technologie ook gebruiken in zijn eigen producten. Waaronder Edge!

Klik rechtsboven in Edge op het ‘Bing’ icoontje en er komt direct een AI-Chatbot tevoorschijn waarbij je gebruik kan maken van 3 AI-tools; Chatten, Opstellen en Inzichten.

Chatten
Het tabblad ‘Chatten’ werkt ongeveer hetzelfde als het chatten met ChatGPT. Stel allerlei vragen aan de chatbot en de antwoorden komen vanzelf tevoorschijn. Deze chatbot noemt ook de bronnen waar de informatie vandaan komt, eventueel kan je dus snel doorklikken naar een website met meer informatie.

Opstellen
Ben je een tekst aan het schrijven en heb je even geen inspiratie? Bij ‘opstellen’ kan je de chatbot tekst laten schrijven over het gewenste onderwerp. Je kan kiezen voor een professionele, casual of grappige tekst en je kan de gewenste lengte aangeven (kort, medium of lang). Heerlijk als je even een andere kijk zoekt over je onderwerp. En met één klik voeg je de tekst toe aan een email of een document. Uiteraard moet je wel even kijken of de tekst een beetje klopt, de chatbot wordt steeds beter, maar is nog niet perfect!

Inzichten
Op het tabblad ‘inzichten’ krijg je handige informatie te zien over de website die je op dat moment bezoekt. Je vind er beoordelingen van andere gebruikers, vragen en antwoorden en vergelijkbare artikelen waar je eventueel naar kan doorklikken.

Overige handige features
Naast de AI-functies kent Edge nog meer handigheden. Je kan bijvoorbeeld je tabbladen verticaal neerzetten. Zo zijn de titels van de tabs beter leesbaar en heb je meer overzicht. Lees je een lange blog, klik dan op het icoontje ‘insluitende lezer’ (of toets F9) en alle afleidingen verdwijnen van de pagina en de achtergrond kleur wordt ‘zacht geel’… voor de prettigste leeservaring.

Niet zelf lezen? Dan klik je toch gewoon op het ‘voorlees icoontje’ (of CTRL+SHIFT+U). Edge leest nu de betreffende pagina aan je voor. Je kunt zelfs de stem en de snelheid van de lezer aanpassen aan je eigen voorkeur.

Nog een handige feature in Edge. De zijbalk van Edge is aanpasbaar zodat je zelf je favoriete websites of apps kan toevoegen. Je kan op die manier supersnel schakelen tussen het bladeren op het web of even een mailtje sturen naar een collega.

Overstappen van Chrome naar Edge?
Als je Chrome al langere tijd gebruikt, dan heb je in die tijd waarschijnlijk aardig wat favorieten gemaakt, een browsegeschiedenis opgebouwd, wachtwoorden opgeslagen en extensies geïnstalleerd. Geen probleem voor Edge, met een paar klikken importeer je alle instellingen van Chrome (of veel verschillende andere browsers) in Edge en kan je zonder onderbrekingen verder werken.

Conclusie
Terwijl Google Chrome de standaardkeuze blijft voor veel gebruikers, biedt Microsoft Edge met zijn AI-functies een unieke en verbeterde browse-ervaring. Met een ingebouwde vertaler, slimme samenvattingen, gepersonaliseerde aanbevelingen en een verbeterde zoekervaring met Bing, toont Edge de kracht van kunstmatige intelligentie in een webbrowser. Als je op zoek bent naar een browser die niet alleen snel en betrouwbaar is, maar ook slimme AI-functies biedt, is het de moeite waard om Microsoft Edge een kans te geven en te ontdekken hoe het je online activiteiten kan verrijken.

Meer informatie?
wil je meer informatie over Edge, dan kan je altijd een kop koffie komen drinken en vertellen we er alles over en geven we een DEMO. Maak een afspraak via trivision.nl/koffie of bel met 010 246 92 40.