Voor veel Nederlanders wordt het een andere zomer dan gebruikelijk. Reizen naar het buitenland is in veel gevallen nog niet mogelijk en dus trekt menig Nederlander eropuit in eigen land. Buitenland of niet, weggaan zonder laptop of smartphone gebeurt zelden meer. Of dit nu je privé apparaten zijn, of die van de zaak. Maar is dit wel veilig?

Als toerist ben je een groot potentieel slachtoffer voor diefstal van je apparaten. Een gestolen laptop of smartphone is natuurlijk vervelend, maar nog vervelender is het dat hierdoor ook de complete inhoud ervan voor het oprapen ligt. Wat kun je hiertegen doen?

Een open deur: wachtwoorden
Het lijkt het intrappen van een open deur, maar het gebeurt nog regelmatig dat een apparaat niet beveiligd is met een wachtwoord. Hierdoor ligt de volledige inhoud van jouw apparaat bij diefstal op straat. Het eerste wat je dus moet doen is zorgen dat dit wel geactiveerd is, bijvoorbeeld door middel van wachtwoorden, pincodes of vingerafdrukscanners.

‘1234 – zo wachtwoord ingesteld’, zul je misschien denken. Lekker makkelijk te onthouden vooral. We begrijpen dat je voor een makkelijk wachtwoord kiest, maar verstandig is het niet als je kijkt naar de veiligheid. Zorg op al je apparaten en al je accounts voor een uniek en lastig te raden wachtwoord. Kies een combinatie van letters, karakters en symbolen en vermijd hergebruik van wachtwoorden. Zo voorkom je dat een kwaadwillende aan één enkel wachtwoord genoeg heeft om overal toegang tot te krijgen. Is het lastig om al die verschillende wachtwoorden te onthouden, overweeg dan een wachtwoordkluis.

Versleutelen van data
Activatie van je wachtwoord betekent echter niet direct dat je data veilig is. Op een computer of laptop voorzien van een wachtwoord kun je niet (gemakkelijk) inbreken. Toch is het vrij eenvoudig om de data van de computer of laptop af te halen. Hoe? Het enige wat je hoeft te doen is de PC of laptop openschroeven en de harddisk eruit halen. Vervolgens kun je eenvoudig bij de data komen door middel van een algemeen verkrijgbaar uitleesapparaat. De schijf is simpelweg met verkenner te benaderen en de documenten zijn met één muisklik gekopieerd. Een drama dus, dat nog groter is als het gevoelige informatie van je bedrijf betreft.

Om dit drama te voorkomen en te voldoen aan de AVG-/GPDR-wetgeving kun je gebruik maken van een versleutelprogramma als Bitlocker. Met dit programma kun je alle data op je harde schrijf versleutelen. Alleen met het juiste wachtwoord kan je dan deze data gebruiken.

Data veiligstellen door een backup
Aan wachtwoorden en dataversleuteling heb je zelf echter weinig. Je data is veilig, dat wel, maar wordt je laptop gestolen, dan ben je alsnog al je data kwijt. Daarom adviseren wij om ook altijd te zorgen voor een backup van je data, niet alleen als je op vakantie gaat, maar altijd.

Tips
Dan nog een paar korte tips voor als je eropuit trekt! Zet je ‘Out-of-Office’ reply aan en neem zo min mogelijk gevoelige data mee. Vermijd het gebruik van openbare computers en kijk uit met het gebruik van openbare WIFI netwerken. Schakel de zoekfunctie van je apparaat in en test deze vooraf, mocht deze gestolen worden zou je ‘m kunnen terugvinden. Controleer voor vertrek of het apparaat up-to-date is en of de virusscanner is bijgewerkt. Vergeet tenslotte niet de juiste opladers mee te nemen, maar zorg er bovenal voor dat je zelf weer opgeladen terugkomt!

Wil je eerst een goede backup voordat je met BitLocker aan de slag gaat? Of wil je even zeker weten dat je veilig op vakantie kan, dan kun je contact met ons opnemen door een mail te sturen naar info@trivision.nl of te bellen met 010 – 246 92 40. Langskomen kan natuurlijk ook altijd, dan zorgen wij dat er een kopje koffie klaarstaat.