Inmiddels is Windows 11 al enige tijd beschikbaar en wordt deze via Windows Update verspreid. Als je een werkstation hebt die aan de minimale systeemeisen voldoet zal je deze dus vroeg of laat aangeboden krijgen. Maar is het een goed idee om deze te installeren… of is het handiger om nog even af te wachten?! Belangrijk om te weten dat upgraden niet verplicht is. Zoals het er nu naar uitziet blijft Microsoft Windows 10 nog ondersteunen tot 2025. Je kan Windows 10 dus nog gerust jaren blijven gebruiken.

Techniek en kosten
De update van Windows 10 naar Windows 11 is technisch gezien geen hele grote wijziging. De meest opvallende wijzigingen zitten in de visuele presentatie van de omgeving. De aanpassingen die wél opvallen, waren eigenlijk echt nodig en werken de tekortkomingen in Windows 10 weg. De update van Windows 10 naar Windows 11 is gratis.

Update
Als je de Windows 11 update voorgeschoteld krijgt, betekent dat in ieder geval dat de hardware geschikt is om de nieuwe versie te laten werken. Na het downloaden van de update zal de computer een tijdje bezig zijn, maar als het proces is afgelopen kan je direct verder werken. Alle programma’s die compatible zijn met Windows 10, blijven ook werken in Windows 11. Zelfs alle instellingen die je gedaan hebt, blijven na de update gewoon behouden.

Belangrijkste wijzigingen
Het uiterlijk van Windows heeft een metamorfose ondergaan. De hele gebruikers interface ziet er wat mooier uit. Het is strakker, eleganter, opgeruimder en met rustiger kleurgebruik. Geopende vensters hebben afgeronde hoeken en verschijnen en verdwijnen vloeiender. Naast de visuele aanpassingen zijn er ook nieuwe systeemgeluiden beschikbaar.

Eén opvallende wijziging is de plaats en het uiterlijk van de taakbalk. Deze is nu gecentreerd in het midden van het scherm. Microsoft geeft echter wel de mogelijkheid om deze weer naar links te verplaatsen of andere aanpassingen te doen. Ook het menu, als je klikt op de startknop, is aangepast. Overzichtelijker, rustiger en zonder tegels.

Een greep uit de overige wijzigingen
Windows 11 wordt geleverd met een bijgewerkte versie van Verkenner met een nieuw minimalistisch menu. Dat menu bevat alleen essentiële opdrachten om basisacties uit te voeren, zoals: een nieuwe map maken, knippen, kopiëren en plakken. De overige opties zijn ‘verborgen’ onder de vervolg keuzemenu’s.

Een andere aangename aanpassing is dat er voortaan bij Windows updates aangegeven wordt hoe lang de computer er mee bezig zal zijn. Je kan dus vooraf inschatten of je bij de installatie van een update moet gaan lunchen of alleen koffie kan gaan drinken.

Voor laptop gebruikers is het goed te weten dat er sterk verbeterde energie instellingen mogelijk zijn, waardoor je veel langer kan werken op een volle accu. In sommige gevallen kan dat meer dan 30% schelen.

De ondersteuning voor meerdere schermen is aangepast. Als je jouw computer opnieuw verbindt met een externe monitor waar je al eens op hebt gewerkt, zal Windows 11 automatisch terugschakelen naar de lay-out die je daar toen op gebruikte.

Daarnaast zullen er ook Android-apps beschikbaar zijn op Windows 11. Deze kan je in de Microsoft Store en Amazon App Store terugvinden. Je kan met dit besturingssysteem dus direct aan de slag met Instagram en TikTok.

Vragen of interesse?
Heb je vragen over de installatie van Windows 11, bel dan naar 010 – 246 92 40 of stuur een e-mail naar info@trivision.nl