Wordt je oude computer vervangen door een nieuwe?! Geen probleem zou je denken, gewoon even de bestanden verplaatsen en dan kan de oude PC weggegooid worden. Als je werkt met gevoelige informatie is deze methode een bijzonder slecht idee. Ook al is de computer zelf defect of erg traag en toe aan vervanging, de harde schijf kan nog heel veel informatie bevatten. Een beetje handig figuur leest dat zo uit, zelfs nadat je deze informatie verwijderd denkt te hebben. Kortom, PC wegdoen? Doe dit dan veilig! Maar hoe doe je dat veilig?!

Data op de schijf
Op een conventionele harde schijf wordt de data magnetisch opgeslagen. Wil je zeker weten dat de data van de schijf verwijderd is, is de beroemde ‘Format C:’ niet voldoende. Na dit commando lijkt de data van de harde schijf verdwenen, maar eigenlijk zijn alleen de verwijzigingen gewist. Je kunt het vergelijken met de inhoudsopgave van een boek, zonder de inhoudsopgave weet je niet meer welk hoofdstuk over welk onderwerp gaat… maar de hoofdstukken zijn nog wel aanwezig én met speciale software kan je daar weer een inhoudsopgave van maken zodat alle data weer gewoon benaderbaar is. Een modernere SSD gaat heel anders om met de data. De meeste SSD’s zullen na het verwijderen de data ook echt van de SSD verwijderen zodat er op die plek ruimte komt voor andere data.

Waarom zo belangrijk?
Wanneer je je computer vervangt door een nieuw exemplaar blijft de data vaak op de oude schijf staan. Vaak maken mensen wel een kopie van de data naar de nieuwe computer, maar nemen niet de moeite om de data op de oude schijf op een juiste manier te verwijderen. Ook komt het voor dat na het plaatsen van de nieuwe computer, de oude door het bedrijf blijft slingeren of op een andere plek wordt ingezet. In beide gevallen kan het zijn dat onbevoegden de gegevens van de harde schijf kunnen inzien. Dit zou zo maar eens gevoelige persoonlijke informatie kunnen zijn.

Ook met apparaten waarvan je in eerste instantie waarschijnlijk niet bedacht had dat er gevoelige informatie af te halen valt, moet je voorzichtig zijn, denk hierbij aan de harde schijf van de recorder van alle camera’s of de interne schijf van een printer / copier die onthoudt welke bestanden er afgedrukt worden…

Kortom, het is heel belangrijk om je data op een juiste manier van je harde schijf te wissen. Doe je dit niet en komen belangrijke gegevens op straat te liggen, dan is dit onzettend negatieve reclame voor je bedrijf. Daarbij is het volledig in strijd met de AVG-/GDPR-wetgeving.

Op de juiste manier wissen
We hebben het al een aantal keer gezegd “je harde schijf op een juiste manier wissen”, maar hoe doe je dat. Er zijn twee manieren waarbij je zeker weet dat er geen gegevens meer van de schijf te halen zijn. Met speciale software overschrijf je de schijf een aantal keer met ‘random data’. Dit zorgt ervoor dat de bestaande data niet meer te lezen valt, ook niet met speciale software.

De tweede manier is wat agressiever, als je de schijf met een hamer goed kapot slaat en met een boormachine een paar gaten in boort, is er ook geen data meer vanaf te halen. Ook je schijf of SSD door de schredder halen is een prima optie!

Oude computer laten vernietigen?
Als Trivision een nieuwe PC plaatst, en je levert de oude in bij ons, dan doen wij het beide! Eerst overschrijven met random data en vervolgens wordt de schijf in stukje gemalen. Dus je hoeft je daarna geen zorgen te maken over je gevoelige data.

Vragen?
Kunnen wij je helpen bij het definitief wissen van je data op een oude laptop of computer, neem dan contact met ons op op 010-2469240 of mail naar info@trivision.nl.