Hatsjoe! Een keer niezen of hoesten en je staat er van te kijken hoeveel ziekteverwekkers en bacteriën er vrij komen. Via je handen komen die onder andere ook terecht op je muis, toetsenbord, telefoon en andere dingen die je vaak aanraakt. Niet echt een prettig idee, zeker niet als je werkt op een werkplek die door meerdere mensen wordt gebruikt!

Onderzoek wees uit dat een gemiddelde toiletbril ongeveer 49 microben telt per vierkante cm, maar een toetsenbord kan er wel 3.295 tellen terwijl je er op de gemiddelde telefoon 25.127 kan vinden. Het is dan ook belangrijk om je werkplek schoon te houden. Zo voorkom je de verspreiding van virussen, microben en andere beestjes en loop je minder risico om ziek te worden. Maar hoe doe je dat nu?

Toetsenbord en muis

Er wordt geschat dat 75% van de infecties wordt overgebracht door aanrakingen van alles om je heen. Het is dan ook aan te raden om je toetsenbord en muis wekelijks schoon te maken. Dit kan je het beste doen als de computer uit staat. Als eerste hou je het toetsenbord ondersteboven en schud je voorzichtig alle deeltjes eruit. Eventueel blaas je met perslucht alle resterende deeltjes en stof tussen de toetsen vandaan. Reinig de toetsen met een licht vochtige doek met allesreiniger of water en zeep (of gebruik een speciaal daarvoor geschikt antibacterieel doekje). Reinig vervolgens de bovenkant van de muis met eenzelfde doek en verwijder ook de samengeklonterde stof van de onderzijde van de muis.

Het is ook belangrijk om eten en drinken uit de buurt van je toetsenbord te houden. Niet alleen vanwege het kruimelen of morsen, maar etensresten in het toetsenbord kunnen bacteriën en schimmels voeden waardoor deze extra de gelegenheid krijgen om zich te vermenigvuldigen.

Telefoon

Ook de telefoon op je bureau is een bron van bacteriën. Niet alleen de hoorn die aan ieders oor zit, maar ook de toetsen op het toestel. Ook deze kan je schoonmaken met een licht vochtige doek met allesreiniger of water en zeep. Maak de hoorn én de toetsen van het toestel goed schoon en droog…. En zorg ervoor dat je met het vegen over de toetsen niet per ongeluk naar Australië belt!

Monitor

Als je toch bezig bent met het schoonmaken, maak dan direct ook je beeldscherm schoon. Met schoonmaakdoekjes voor beeldschermen verwijder je gemakkelijk al het stof, de vingerafdrukken en ander vuil dat zich op het computerscherm heeft gevestigd. Zet je monitor wel uit voordat je hem schoonmaakt.

Als je geen schoonmaakdoekjes bij de hand hebt, gebruik dan een zachte theedoek en warm water om vlekken snel te verwijderen. Veeg het scherm hierna droog met een zachte theedoek zodat je geen strepen op het beeldscherm achterlaat.

Tenslotte

Zorg er altijd voor dat de apparatuur uit staat, liefst zelfs met de stekker uit het stopcontact als je met schoonmaken begint. Gebruik nooit vloeistof direct op de hardware, gebruik altijd een vochtige doek. Gebruik geen aggressieve schoonmaakvloeistof deze kunnen de oppervlakte beschadigen. Als je perslucht gebruikt om de computerventilator schoon te maken, zorg er dan voor dat de ventilator niet kan gaan draaien door de luchtstroom. Dit kan de hardware van de computer beschadigen. En mocht je twijfelen, dan kan je natuurlijk altijd even ons bellen voor advies op 010 246 92 40