Wat is een SSL-certificaat?

SSL staat letterlijk voor Secure Sockets Layer. De SIDN, de uitgever van .nl-domeinen, legt het als volgt uit: Een SSL-certificaat is een encryptieprotocol dat de data versleutelt, waardoor het voor cybercriminelen niet mogelijk is om persoonsgegevens, wachtwoorden, pincodes, bankrekening- en creditcardnummers van jouw klanten te achterhalen.

Betrouwbaarheid en vindbaarheid

Voordat je nu denkt: mooi, zo’n certificaat heb ik niet nodig want dit soort gegevens verzamel ik niet op mijn website, één momentje nog! Er zijn ook andere redenen voor een SSL-certificaat. Ten eerste zien gebruikers – lees: potentiële klanten – als ze jouw website bezoeken vanuit Google Chrome of Firefox linksboven in beeld een melding in de prachtige opvallende kleur rood: not secure. Ook al zegt het al dan niet hebben van een SSL-certificaat technisch gezien niet zoveel over de veiligheid van je website, alleen de melding al maakt jou en je bedrijf enigszins verdacht. Dat wil natuurlijk niemand. Een tweede argument is de vindbaarheid in Google. Je wordt sneller gevonden en komt hoger in de lijsten als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Eén daarvan is het hebben van een SSL-certificaat.

Certificaat in drie smaken

Natuurlijk hoeven we niet allemaal beveiligd te zijn alsof we De Nederlandsche Bank zijn. Daarom komen de SSL-certificaten in een aantal smaken. Een domeincertificaat is de meest eenvoudige. Dit type certificaat controleert alleen de domeinnaamhouder, en is geschikt voor bijvoorbeeld particuliere- en klein zakelijke websites zonder formulieren e.d. Een iets uitgebreidere versie is het organisatiecertificaat; deze controleert niet alleen de domeinnaamhouder maar ook de bedrijfsgegevens en valideert deze gegevens bij de Kamer van Koophandel. Dit certificaat is aanbevolen als er gegevens achter de website worden bewaard of invulformulieren worden gebruikt. De meest uitgebreide versie is bedoeld voor banken, webshops en commerciële websites. Hierbij wordt door de certificaat-uitgevende instantie vrijwel elk aspect van een bedrijf doorgelicht. Als je dit certificaat voert, wordt je bedrijfsinformatie aan de adresbalk toegevoegd – vaak in het groen – wat zorgt voor nog meer vertrouwen.

Meer weten?

Wil je advies over de verschillende soorten certificaten of de aanschaf van een SSL-certificaat, neem gerust contact met ons op via 010 – 246 92 40 of mail info@trivision.nl, dan maken we vrijblijvend een afspraak.