Een zoekmachine werkt voor een gebruiker heel simpel: Je voert een zoekopdracht in en de zoekmachine toont een hele reeks resultaten binnen een seconde. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er achter die eenvoudige zoekpagina een aaneenschakeling van formules, programma’s en processen wordt doorlopen om je de juiste resultaten te laten zien.

Wereldwijd, dus ook in Nederland, is Google de meest gebruikte zoekmachine. Google is zelfs zo populair dat we er in het Nederlands een werkwoord van hebben gemaakt: googelen, wat zoiets betekent als ‘iets opzoeken in Google’.

Het begint voor Google allemaal bij het door Google zelf zoeken, binnenhalen en opslaan van alle informatie en sleutelwoorden die op het Internet te vinden zijn. Om te weten wat het Internet allemaal te bieden heeft, bezoekt Google zelf alle pagina’s en volgt alle beschikbare links automatisch. Dit wordt natuurlijk niet door mensen gedaan, maar door de programma’s. Google noemt deze programma’s ook wel ‘Spiders’. Alle gevonden informatie wordt opgeslagen op de servers van Google en vormt de index waarin wij kunnen zoeken.

Maar hoe krijg je nu het beste zoekresultaat?! Soms weet je wel waar je naar op zoek bent, maar weet je niet goed welke zoektermen je moet gebruiken. Een lastige situatie, maar met deze tips word je zo een pro-googelaar!

TIP 1: Exact zoeken
Als je een zoekterm tussen aanhalingstekens plaatst, dan zoekt Google op het Internet naar pagina’s met exact dezelfde woordencombinatie. Bijvoorbeeld “betrouwbaar antivirus programma’’. Op deze manier krijg je alleen de zoekresultaten te zien waarbij de woorden tussen de aanhalingstekens precies in dezelfde volgorde voorkomen.

TIP 2: Gebruik een Wildcard
Met een sterretje (*) maak je een zogenaamde ‘wildcard’ in je zoekopdracht. Op de plaats van het sterretje komt het woord (of woorden) die je niet weet. Was het nou Jan Peter Balkenende of Jan Pieter Balkenende? Type dan in: “Jan * Balkenende”. Het sterretje werkt alleen in de plaats van een heel woord in een hele zin (eventueel tussen aanhalingstekens). Met het zoekwoord kerk* vindt je geen informatie over de ‘kerkuil’ of zo.

TIP 3: Sluit websites of zoektermen uit
Soms wil je bepaalde zoektermen of websites uitsluiten in je zoekresultaten. Gebruik dan het min- teken (-). Wil je bijvoorbeeld een laptop kopen, maar liever niet via marktplaats.nl? Dan kun je het volgende invullen bij het zoeken: laptop kopen –marktplaats.nl. Je krijgt nu verschillende zoekresultaten te zien waar je een laptop kunt kopen en marktplaats zit er dan niet tussen. Deze functie werkt ook met woorden. Als je bijvoorbeeld naar de snelheid van een Jaguar wilt zoeken, maar daarmee het dier bedoeld en niet de auto is de zoekterm jaguar snelheid -auto

TIP 4: Geef een bereik aan
Door gebruik te maken van drie punten (…) kun je een bereik aangeven bij allerlei numerieke waardes, zoals gewichten, jaartallen en prijzen. Je wilt bijvoorbeeld weten hoeveel verkeersongevallen er zijn gebeurd tussen 2003 en 2007. Je zoekopdracht kan er dan als volgt uitzien: verkeersongevallen Nederland 2003…2007. Let op: de cijfers mogen geen spaties of puntjes bevatten: 20.000 wordt 20000

TIP 5: Specifieker zoeken met Around()
Met het zoekcommando ‘Around’ kan je woorden of namen zoeken die op een website in elkaars nabijheid staan. Wil je bijvoorbeeld op zoek naar een hotel in Spanje, dan kun je de zoektermen “hotel” en “Spanje” intypen in Google. De kans is echter groot dat je dan veel artikelen krijgt waar beide woorden in voorkomen, maar die niets met elkaar te maken hebben. Zoek je echter naar hotel AROUND(3) Spanje dan vind je alleen zoekresultaten waarbij het woord hotel maximaal 3 woorden verwijderd is van het woord Spanje. Het getal tussen de haakjes is het maximale aantal woorden dat tussen de zoektermen aanwezig mag zijn.

TIP 6: Bestanden zoeken
In plaats van te zoeken naar websites, kan je ook op zoek gaan naar bestanden die ergens op een website staan. Je maakt dan gebruik van de opdracht filetype. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in cijfermateriaal over de bevolkingsgroei, gebruik dan de zoekopdracht bevolkingsgroei filetype:xlsx. Je krijgt nu alleen spreadsheets met informatie over de bevolkingsgroei als zoekresultaat. Op deze manier kan je ook zoeken naar presentaties (pptx) of documenten (docx of pdf)

TIP 7: Gebruik Tabbladen
Als je op een zoekresultaat klikt, gaat de browser direct naar de website van je keuze. Als je daar het antwoord op je vraag niet vindt, moet je terugbladeren naar de Google-pagina met zoekresultaten. Als je tijdens het klikken op een zoekresultaat de CTRL toets op je toetsenbord ingedrukt houdt, wordt er een nieuw tabblad geopend met daarin de gezochte website. Je kan dan op elk moment terug naar het tabblad met zoekresultaten. Je zou vanaf het zoekresultaten overzicht ook alvast wat mogelijk interessante websites kunnen openen om deze daarna op je gemak door te lezen.

TIP 8: Zoeken in websites zonder zoekfunctie
Sommige websites hebben geen eigen zoekfunctie. Wil je deze sites toch doorzoeken op een bepaalde zoekterm, dan kun je de site:-functie gebruiken. Wil je bijvoorbeeld binnen de Trivision-site zoeken naar artikelen over Backup, dan noteer je dit als volgt in je zoekterm: backup site:trivision.nl. Je krijgt dan alle pagina’s over on- en offline backup te zien.

TIP 9: Vraag en antwoord
In de Google zoekmachine zitten ook de antwoorden op sommige directe vragen. Tik je bijvoorbeeld tijd in, dan laat Google de datum en de tijd zien. Tik je zonsondergang in, dan vind je hoe laat de zon ondergaat op jouw locatie. Je kunt uiteraard ook zonsopkomst intikken. Wil je het voor een andere locatie weten? Dan geef je een plaatsnaam op, zoals zonsondergang sydney of tijd singapore. Zo kun je ook een aardig gedetailleerde weersverwachting opvragen van je eigen locatie of een andere plek op aarde met weer of weer barcelona. Maar Google kent ook ‘grappige’ zoektermen; probeer bijvoorbeeld eens de zoekterm flip a coin, Roll a Die, askew of do a barrel roll

TIP 10: Hulpjes
Google kent een aantal ingebouwde functies die het zoeken makkelijker maken. Typ een zoekterm in en klik op ‘Google zoeken’ of druk op Enter. Maak daarna een keuze uit de beschikbare knoppen onder de zoekbalk. Je hebt onder andere de keuze uit Shopping, Afbeeldingen, Nieuws, Video’s en onder ‘Meer’ vind je nog meer opties. Wil je nóg geavanceerder zoeken, gebruik dan het invulformulier ‘Geavanceerd zoeken’ om een nog beter zoekresultaat te krijgen.

Over zoeken gesproken… Zoek je een betrouwbare ICT partner… zoek dan niet verder, maar bel 010 – 246 92 40 of mail naar info@trivision.nl voor meer informatie.